Wiki Loves Monuments -valokuvakisassa kuvataan rakennettua kulttuuriperintöä ja nostetaan esiin omien kuva-arkistojen aarteita

Maailman suurin valokuvauskilpailu Wiki Loves Monuments järjestetään jälleen syyskuussa. Tänä vuonna kannattaa etsiä kameran eteen kuvauskohteita, joista kuvia on ennestään olemassa vain vähän tai ei ollenkaan. Kilpailu järjestetään Suomessa ja eri puolilla maailmaa 1.–30.9.2021.

Wiki Loves Monuments -kilpailuun voi osallistua ihmisen kädenjälkeä tallentavilla valokuvilla, joissa näkyy Museoviraston rekisteröimä tai kaavalla suojeltu kulttuuriperintökohde. Kilpailuun toivotaan erityisesti kuvia sellaisista kohteista, joita on kuvattu harvoin. Lähde siis tutkimusretkelle ympäristöösi ja etsi tiloja, rakennuksia tai luontokohteita, joita muut eivät ole keksineet kuvata!

Ennen kuvaamattomat kohteet on merkitty kilpailun kartalle punaisella värillä.

Lisäksi kilpailuun voi osallistua kuvaamalla historialliselle kuvalle parin, joka kertoo miltä kuvauspaikka näyttää nykyään. Kannustamme osallistumaan myös droonikuvilla tai aikaisemmin kuvatuilla omien arkistojen aarteilla.

Mistä rakennuksesta, tilasta tai maisemasta ei vielä kuvia löydy? Lähde jäljittämään ennen kuvaamattomia kulttuuriperintökohteita!

Tallenna kilpailuun osallistuvat kuvat 1.–30.9.2021 kuvapankki Wikimedia Commonsiin, jossa ne ovat kaikkien vapaasti käytettävissä. Voit osallistua kilpailuun itse kuvaamillasi kuvilla, jotka on otettu vuoden 2021 aikana tai aikaisemmin.

Erityistä huomioon otettavaa:

  1. Muista fyysinen etäisyys muihin ihmisiin kuvatessasi. Seuraa viranomaisten suosituksia.
  2. Droonikuvaus on säänneltyä toimintaa, muistathan ottaa siihen liittyvät viranomaisohjeet huomioon.
  3. Muista kunnioittaa yksityisyyttä. Jos haluat kuvata yksityisalueella, pyydä kuvaamiseen maanomistajan lupa. Kun kuvissa esiintyy ihmisiä, varmista, että saat kuvattavilta suostumuksen kuvan julkaisemiseen.

Kilpailun järjestää Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Museoviraston kanssa.  Mukana on uutena museokumppanina Keravan museopalvelut. Kilpailu järjestetään Suomessa jo viidettä kertaa. Tavoitteena on innostaa mukaan mahdollisimman laaja joukko ihmisiä ja tehdä kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi.